Germicidní lampa

Germicidní zářič nebo také Germicidní UV lampa  je speciální lampa, která vyzařuje ultrafialové záření ve spektru C (UVC) s vlnovou délkou světla 253,7 nm. Používá se pro sterilizaci plynů, kapalin a povrchu předmětů tam, kde je potřeba velice sterilního prostředí. Nejčastěji ve zdravotnictví a potravinářství.

Germicidní lampa je součástí i výrobků, které filtrují vodu určenou k pití. Taková voda nevyžaduje používání chemikálií a nemá změněnou chuť.

 

Germicidní lampy přímé – využívají se pro přímé ozařování povrchů a vzduchu bez přítomnosti osob – plošná sterilizace.

Germicidní lampy nepřímé (s prouděním) – jsou určeny ke kontinuální filtraci vzduchu. Taková zařízení mají vlastní ventilátor, který zajišťuje nucený oběh vzduchu přes sterilizační komoru. Tyto lampy se mohou používat během přítomnosti osob, ale mají jinou funkci než přímé Germicidní zářiče. Neumějí ošetřit povrchy prostor.

Kombinované germicidní lampy - kombinace obou typů v jednom zařízení.

Pro nové instalace nás kontaktujte, navrhneme Vám nejoptimálnější typ a cenově dostupná řešení. Běžné typy naleznete v našem internetovém obchodě. Atypická provedení vyrábíme na míru pro danou aplikaci.

Ostatní výrobky – germicidní lampy můžeme nalézt i v podobě UV filtru na kapalná a plynná média. Dále jako desinfekční UV tunely v potravinářství a farmacii, kde se nejčastěji používají pro desinfekci povrchu obalů a nádob. Všechny tyto produkty dodáváme na klíč.

Dělení germicidních UV lamp podle typu montáže:

  • nástěnné – pevná montáž na strop nebo stěnu
  • stropní – montáž na strop – lze naklápět
  • přenosné – jednoduše přenosné
  • stojanové – montáž na pojízdném stojanu
  • průmyslové – vysoké elektrické krytí ( tzv. IP kód, obvykle IP65 – zářiče jsou odolné vůči stříkající vodě)

Všechny typy lze dodat v různých variacích, s reflektorem nebo bez, včetně netříštivých výbojek SECURA a nerezového provedení.

 

 Germicidní lampa přímá:  Germicidní lampa nepřímá: